Zákaznické centrum
Výběr prodejny může ovlivnit skladové zásoby vybraného zboží, jeho cenu, popřípadě i cenu dopravy.
Hlavní město Praha
Jihočeský kraj
Jihomoravský kraj
Karlovarský kraj
Kraj Vysočina
Královéhradecký kraj
Liberecký kraj
Moravskoslezský kraj
Olomoucký kraj
Pardubický kraj
Plzeňský kraj
Středočeský kraj
Ústecký kraj
Zlínský kraj
Přihlášení
0
menu

Malířská barva do obývacího pokoje i školní učebny

zveřejněno: 17. 6. 2024
banner

V dnešní době si můžeme vybírat z velmi široké palety malířských barev mnoha výrobců. Laikovi by se na první pohled mohlo zdát, že se jednotlivé výrobky příliš neliší, ale opak je pravdou. Každý výrobek má své specifické složení, od něhož se odvíjí vhodnost jeho použití do konkrétních prostor.

Myslete na odolnost

Základním parametrem při výběru malířské barvy je zejména její odolnost proti mechanickému otěru za sucha a při vlhkém čištění. Většina běžných malířských barev patří do kategorie otěruvzdorných (jako pojivo bývá používána carboxymetylcelulosa v kombinaci s akrylátovou disperzí), což znamená, že jsou v suchém stavu soudržné a při otěru se neuvolňují z povrchu konstrukce (neušpiníme se při otření o zeď), při navlhčení je však lze snadno odstranit. Tyto malířské barvy jsou vhodné zejména do suchých prostor, kde nedochází k častému znečištění povrchů (obývací pokoje, ložnice, kanceláře apod.).

Pokud je předpoklad, že natíranou konstrukci bude třeba často čistit, a to i pomocí vody a běžných čisticích prostředků, je vhodné sáhnout po malířských barvách z kategorie omyvatelných (hlavním pojivem bývá akrylátová nebo styren-akrylátová, popř. vinyl-acetátová disperze). Tyto barvy po zaschnutí vytvoří soudržnou vrstvu, která odolá i opakovanému mokrému čištění, proto jsou vhodné zejména do vlhkých prostor (koupelny) a prostor, kde hrozí časté opakované znečištění povrchů stěn (kuchyně, chodby, školní učebny). Lepší mechanické vlastnosti omyvatelných barev jsou vykoupeny o trochu vyšší cenou oproti otěruvzdorným.

banner

Dalšími důležitými parametry u malířských barev jsou jejich kryvost, tedy schopnost zakrýt barevné odchylky podkladu (skvrny, starý barevný nátěr apod.), a bělost. Kryvost i bělost malířských barev závisí na použitých plnivech a způsobu (jemnosti) jejich namletí. U levnějších a méně kvalitních barev bývají jako plnivo použity kaolíny. Tyto barvy hůře zasychají a nedoporučuje se jejich aplikace vysokotlakým stříkáním (ucpávají a obrušují trysky, čímž snižují životnost airless stříkacích zařízení).

U kvalitnějších malířských barev se obvykle jako plnivo používá jemně mletý vápenec, který je šetrnější k airless stříkacím zařízením. Kaolíny jsou kryvé i v mokrém stavu (na rozdíl od vápence, který musí vyschnout) a některé druhy mají dokonce vyšší kryvost než vápenec i za sucha, tudíž dovolují větší ředění barvy vodou, nikdy ovšem nedosáhnou takové bělosti jako vápenec. Nejlepší kryvosti a nejvyšší bělosti lze dosáhnout přidáním titanové běloby, která je ovšem mnohem dražší než kaolíny a vápenec, a proto se ve větším množství používá jen u velmi kvalitních barev.

U tónovaných (barevných) malířských barev velmi zvyšují kryvost použité pigmenty. Jemnost namletí plniv (zejména vápence) má také zásadní vliv na špinivost povrchu stěn – čím hrubší plnivo, tím více se na površích usazují nečistoty.

Barva do obýváku i kanceláře

Otěruvzdorná vodou ředitelná malířská barva EXIN EXTRA od firmy Stachema má vynikající poměr cena/výkon. Tato barva se vyznačuje vysokou kryvostí a bělostí (96 dle stupnice L*) a lze ji použít na vyzrálé minerální podklady (omítky) i sádrokartonové povrchy. Povrch provedeného nátěru je sametově hladký a odolný proti zašpinění, proto je tato barva vhodná k úpravě interiérů náročných na hygienu, a navíc je také vysoce paropropustná, tudíž ji lze aplikovat i na sanační omítky.

Malířská barva EXIN EXTRA je určena zejména k finálním úpravám povrchů obývacích pokojů, ložnic, kanceláří a komerčních prostorů. Pro její vysokou bělost a kryvost ji lze doporučit také k výmalbě školních učeben a chodeb, přičemž soklové části stěn (do výšky cca 1,5 m) je vhodné opatřit omyvatelnou barvou třídy 1 (např. Stachema EXIN WASH&CLEAN). Výrobky EXIN EXTRA i EXIN WASH&CLEAN lze aplikovat pomocí vysokotlakého stříkání (airless).

Při aplikaci jakékoliv malířské barvy platí, že kvalitní příprava podkladu je 90 % úspěchu. Nevhodný, špinavý a nesoudržný podklad vždy znamená velké riziko poruchy, ať již použijeme nejlevnější či nejdražší výrobek na trhu. Naopak kvalitně připravený povrch (čistý, soudržný, napenetrovaný) nám může ušetřit materiál (povrch méně odsává vodu, není třeba tolik vrstev barvy apod.) a tím i peníze.