Zákaznické centrum
Výběr prodejny může ovlivnit skladové zásoby vybraného zboží, jeho cenu, popřípadě i cenu dopravy.
Hlavní město Praha
Jihočeský kraj
Jihomoravský kraj
Karlovarský kraj
Kraj Vysočina
Královéhradecký kraj
Liberecký kraj
Moravskoslezský kraj
Olomoucký kraj
Pardubický kraj
Plzeňský kraj
Středočeský kraj
Ústecký kraj
Zlínský kraj
Přihlášení
0
menu

Porovnání jednovrstvého a vrstveného zdiva

zveřejněno: 11. 7. 2024
hlavní banner

Stavba rodinného domu představuje velký projekt plný rozhodování a neustálého objevování nových možností. Každý stavitel přitom čelí vlastním volbám s mnoha otázkami. Při stavbě nového domu stojí mnoho investorů před zásadní otázkou. Zateplovat či nezateplovat obvodové zdivo? Porotherm od Wienerbergeru nabízí obě možnosti – zdivo vrstvené i jednovrstvé. Každá z těchto variant má svá specifika a zásadní rozdíl je v ceně. Zatímco jednovrstvé zdivo je dražší co do ceny za cihlu a do budoucna jde o šetrnou investici, u vrstveného zdiva to platí obráceně. A proto radíme zvážit nejen krátkodobý, ale i dlouhodobý pohled.

Volba jednovrstvého zdiva se zhodnotí v čase

Jednovrstvé zdivo je moderní řešení, které kombinuje stavební a tepelněizolační funkci v jednom kroku. Jedná se o zdivo budoucnosti, kdy zjednodušeně řečeno probíhá pokládka cihel a zateplení současně. Vlajkovou lodí jednovrstvého zdiva je produktová řada Porotherm T Profi s minerální vatou uvnitř, kterou následuje ekonomická řada Porotherm EKO+ Profi.

Hlavní výhodou jednovrstvého zdiva je rychlost a efektivita výstavby. V jednom kroku máte hotové obvodové zdivo s výbornými tepelněizolačními vlastnostmi. Díky přírodním materiálům jde o ekologicky šetrné řešení, které je navíc nehořlavé. Nevýhodou může být vyšší pořizovací cena v porovnání s vrstveným zdivem. Investice se vám však výrazně zhodnotí v čase díky pevné a odolné fasádě bez nutnosti obnovy či oprav.

Volba vrstveného zdiva jako tradiční řešení

Vrstvené zdivo představuje osvědčený stavební postup, který kombinuje cihlu a dodatečný kontaktní zateplovací systém. Jako izolant se nejčastěji používá polystyren nebo přírodní minerální vata. Ačkoliv se dříve zateplení tolik neřešilo a na tlustou cihlu přišla rovnou omítka, dnes je sendvičová konstrukce zcela běžným řešením. Obvodové zdivo může být užší a jen díky dodatečné tlusté vrstvě izolačního materiálu konstrukce zcela vyhoví tepelněizolačním nárokům.

Výhodou vrstveného zdiva je flexibilita ve výběru izolačních materiálů, které lze přizpůsobit konkrétním potřebám stavby. Je však potřeba počítat s tím, že zdění probíhá v několika krocích, což může prodloužit dobu výstavby, navíc se může výrazně prodražit (od dopravy materiálu, přes delší čas prací na stavbě). Naproti tomu nevýhodou je nutnost pravidelné údržby a obnovy izolační vrstvy, která může časem přestat plnit svou funkci. Protipožární odolnost vrstveného zdiva se odvíjí od zvoleného izolačního materiálu (cihla je nehořlavá). I to může představovat jisté riziko.

Posledním a zřejmě největším strašákem svépomocníků je nesprávná instalace izolace. Kvůli špatně zvolenému postupu a chybám při výstavbě může brzy docházet k různým prasklinám, zatékání vody a také ke vzniku plísní, které s sebou přináší zdravotní rizika pro obyvatele domu. I proto doporučujeme obrátit se v případě vrstveného zdění na specializovanou firmu, která sice celou stavbu o něco opět prodraží, ale vrstvu zateplení provede správně.

Kterou variantu zvolit?

Cena na prvním místě? Z dlouhodobého hlediska je třeba zvážit i další faktory, jako jsou energetické úspory a udržitelnost. Jednovrstvé zdivo může nabídnout lepší energetickou efektivitu díky integrované izolaci, zatímco vrstvené zdivo poskytuje možnost postupného vylepšování izolačních vlastností dle aktuálních potřeb a technologií. S pálenou cihlou získáte tak či onak zdravé bydlení pro celou rodinu. Ať už se však rozhodnete pro jednovrstvé nebo vrstvené zdivo, důležité je myslet dopředu a vybrat si řešení, které bude vyhovovat jak současným, tak i budoucím potřebám vašeho domova.