Zákaznické centrum
Výběr prodejny může ovlivnit skladové zásoby vybraného zboží, jeho cenu, popřípadě i cenu dopravy.
Hlavní město Praha
Jihočeský kraj
Jihomoravský kraj
Karlovarský kraj
Kraj Vysočina
Královéhradecký kraj
Liberecký kraj
Moravskoslezský kraj
Olomoucký kraj
Pardubický kraj
Plzeňský kraj
Středočeský kraj
Ústecký kraj
Zlínský kraj
Přihlášení
0
menu

Dřevěné obklady jsou praktické i stylové

zveřejněno: 21. 10. 2024
banner

Dřevo je nadčasový materiál, který si své místo nachází jak v interiéru, tak i v exteriéru. Díky své přirozené kráse a jedinečným vlastnostem je vhodné pro obložení stěn, stropů i fasád. Správně zvolená dřevina, kvalitní ošetření a následná montáž zajistí obkladovým palubkám dlouhou životnost.

Mezi vhodné dřeviny pro výrobu palubek patří smrk, který je ideální pro interiéry. Trvanlivější palubky se obvykle vyrábějí z modřínu nebo z tepelně upravených dřev borovice či jasanu. Velmi zajímavé a oblíbené jsou také obklady ze dřeva červeného cedru nebo dřeviny meranti. Lze je upravit různými typy nátěrů, oleji či lazurami, které dřevo nejen chrání, ale také dodávají jeho povrchu požadovaný vzhled.

Využití a instalace palubek v interiéru

Dřevěné obložení v interiéru vyvolává pocit útulného, teplého domova, je také přirozeným tepelným a zvukovým izolantem, který pomáhá udržovat v místnosti teplo i klid. Jeho instalace je velmi snadná a zvládne ji každý šikovnější kutil.

Před instalací je nutné pečlivě připravit podklad (stěnu či strop) a zajistit, aby byl rovný. Doporučuje se ponechat palubky několik dní v místnosti, kde budou instalovány, aby se aklimatizovaly na vlhkost. To pomáhá předejít deformacím, protože dřevo jako přírodní materiál reaguje na změny v prostředí.

Palubky s perem a drážkou zajišťují spojení jednotlivých prvků, což přispívá k jednolitému vzhledu obkladu. Při instalaci je nutné dbát na rovnoměrné rozložení palubek a spár, s ohledem na přirozenou dilataci dřeva.

Pro obložení stěn, stropů i podbití doporučujeme například smrkové palubky klasik SECA A/B. Jsou bez povrchové úpravy a jejich vzhled je tedy možné libovolně upravit. Díky tomu se hodí do různých typů interiérů, ať už jde o moderní či tradiční prostory. Pokud se rozhodnete pro povrchovou úpravu, je ideální aplikovat první vrstvu nátěru před montáží, aby bylo dřevo chráněno ze všech stran.

V exteriéru se doporučuje promyslet umístění dřevem obložených ploch tak, aby bylo možné snadno obnovovat jejich nátěry.

Palubka obkladová smrková SECA klasik A/B 19×121×4 000 mm
Palubka obkladová smrková SECA klasik A/B 19×121×4 000 mm
813,13
 Kč
cena za bal. s DPH